Piratengroep Nijmegen

Piratengroep

Voor kinderen die door een hersenbeschadiging op vroege leeftijd (cerebrale parese), één van de armen minder goed kunnen gebruiken. Ze doen alles bij voorkeur met de goede arm. Meestal kunnen de kinderen met hun aangedane arm meer, dan wat ze spontaan laten zien bij spel, eten of aan- en uitkleden. Ook kinderen met een obstetrisch plexus brachialis leasie zijn van harte welkom in de Piratengroep.
Het programma is opgesteld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 8 jaar. We bieden de mogelijkheid om de behandeling na een jaar te herhalen. Voor de oudere kinderen is de Handig-2-Handig in ‘Ik hou van Holland’-groep ontwikkeld.
Uit wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door de Sint Maartenskliniek, is gebleken dat deze vorm van behandeling (8 weken intensief) zeer effectief is.
In de Piratengroep stimuleren ervaren ergotherapeuten en fysiotherapeuten de kinderen om de aangedane arm te gebruiken. De groep bestaat uit vier tot zes kinderen en de behandeling duurt acht weken. De kinderen komen drie middagen per week bij elkaar. Ze leren, verkleed als piraat, spelenderwijs de mogelijkheden van de aangedane arm te benutten.

In de Piratengroep zitten allemaal piraten die gewond zijn geraakt aan hun ‘goede’ arm. Deze arm gaat daarom bij het aantrekken van het piratenpak in een sling. De piraten leren om alles met hun andere arm en hand te doen. Zwaaien met het zwaard, het schip schoonmaken, eten met een vork, drinken uit een beker, diverse spelletjes, lekker muziek maken en nog veel meer.
De laatste twee weken hoeven de kinderen de sling niet meer aan en leren ze de nieuw geleerde vaardigheden toe te passen bij allerlei dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld bij het spelen met duplo, knutselen, fietsen, de bal en het eten. Bij ieder kind richten we ons op het oefenen van de vaardigheden waarvan de ouders aangeven dat ze belangrijk zijn in de ontwikkeling van hun kind naar zelfredzaamheid.

Na acht intensieve kinderen, hebben de kinderen de meeste doelstelling behaald en laten ze deze zien in een Piratenshow aan hun trotse ouders. Zowel de kinderen als de ouders hebben voldoende handvaten (door het ontvangen van filmpjes, ideeën voor thuisoefeningen en een uitgebreide mondelinge en schriftelijke overdracht) om de vorderingen thuis en in de eigen omgeving voort te zetten.